W ciągu pięciu lat syntetyczny hamburger będzie gotowy na sprzedaż

Wyprodukowanie pierwszego prototypu burgera, który został sfinansowany przez współzałożyciela Google - Sergeya Brima - i zjedzony w Londynie w 2013 roku, kosztowało 215,000 funtów (330,000 dolarów). Ale według BBC News, badacze pracujący na Uniwersytecie Maastricht w Niderlandach mówią, że mają nadzieję na ulepszenie smaku i jakości mięsa otrzymanego z in vitro oraz zrobienie go przystępnym. Paul Verstrate, który połączył się w zespół z badaczami w celu założenia firmy Mosa Meat, powiedział dla BBC: „Jestem bardzo podekscytowany perspektywą wprowadzenia tego produktu do sprzedaży”. Dodaje: „I jestem przekonany, że kiedy zaoferujemy go jako alternatywę dla mięsa, zwiększy to liczbę ludzi, dla których będzie trudne nie kupienie naszego produktu z etycznych pobudek”.
Hamburger pochodzący z komórek macierzystych bydła zapowiada pierwszy krok, o którym twórca Professor Mark Post mówi, że jest realnym lekarstwem na światowy niedobór żywności i wpływ, jaki ma na środowisko produkcja pożywienia. Mięso jest otrzymywane poprzez zszywanie w całość tysiąca łańcuchów, utworzonego w warunkach laboratoryjnych białka, które pochodzi z komórek macierzystych wziętych od krów. Wytwórcy mają również nadzieję, że ten produkt może zredukować okrucieństwo wobec zwierząt, co wiąże się często z produkcją mięsa. Biolog naczyniowy, Post, jako pierwszy wylansował swojego burgera w Londynie w 2013 roku, kiedy powiedział dla "The Guardian": „Krowy są bardzo mało wydajne; potrzebują 100 gramów roślinnego białka, żeby wyprodukować jedynie 15 gramów jadalnego, zwierzęcego budulca". Dodał: „Musimy dużo karmić krowy tak, żebyśmy mogli wykarmić siebie. Tracimy mnóstwo jedzenia w ten sposób. Dzięki tak wyprodukowanemu mięsu możemy sprawić, że będzie ono bardziej wydajne, bo mamy wszystkie zmienne pod
kontrolą. Nie musimy zabijać krowy i produkować metanu". Firma Mosa Meat zamierza zatrudnić 25 naukowców, techników laboratoryjnych i menadżerów jako część projektu, dotyczącego wprowadzania do masowej produkcji na rynek otrzymywanego drogą in vitro mięsa. BBC donosi, że firma również proponuje używania technologii przestrzennej do produkcji steków oraz kotletów.
Tłumaczenie: Joanna Krawczyk

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.